Nosework

Nosework är en fantastisk aktiveringsform där hunden får arbeta med sitt främsta sinne – luktsinnet. Det är en rolig träning som passar alla hundar och människor. Nosework är även en tävlingsform för den som vill tävla med sin hund.

Nosework utvecklar samarbetet mellan dig och hunden. Det bygger också hundens självförtroende.

– MALIN HELLTÉN –

KURSER I NOSEWORK

GRUNDKURS NYBÖRJARE, STEG 1

I grundkursen lär vi in första doften inom nosework – eukalyptus – och bygger motivation att hitta doften. Vi har roligt med hunden och bygger vårt samarbete. Du får grundläggande teori om hundens sökförmåga och din roll i söket. Vi tränar praktiskt på behållarsök och inomhussök och avslutar med att prova på att göra ett doftprov för de som vill.

FORTSÄTTNINGSKURS, STEG 2

I fortsättningskursen utvecklar vi hundens motivation i sökarbetet och ert samarbete. Vi arbetar med inomhussök, fordonssök och utomhussök.

För att delta i fortsättningskursen behöver du och din hund behöver ha förkunskaper i nosework t ex ha gått en grundkurs. Hunden ska kunna identifiera eukalyptusdoften. Efter denna kurs har ni grundkunskaper så att ni kan börja tävla i klass 1. Du behöver inte ha tävlingsambitioner för att delta på kursen. Nosework är en rolig aktivitetsform för alla hundar och hundägare.

PÅBYGGNADSKURS, STEG 3

I denna påbyggnadskurs utvecklar vi hundens sökförmåga och erfarenhet med olika sök. Vi utvecklar hundens markering och lär hunden att arbeta mer systematiskt och börjar även arbeta med mer oåtkomliga gömmor. Dessutom diskuterar vi hur doften påverkas av olika förutsättningar och lär oss att tänka taktiskt kring hur vi placerar gömmor. Vi kikar också på hur du som förare kan bli riktigt bra som partner i söket för din hund.

TÄVLINGSKURS MOT KLASS 2

I tävlingskurs mot klass 2 introducerar vi ytterligare en doft – lagerblad. Vi lär oss att lägga upp mer utmanande behållarsök och hur vi ska tänka för att lyckas. Vi introducerar höga gömmor både inomhus och utomhus och tränar sök på flera olika typer av fordon.

TEMATRÄNINGAR

På tematräningarna fokuserar vi på olika moment och delar i sökträningen. Några exempel kan vara höga gömmor, självständighet i söket, markeringar/blindmarkeringar, motivation och belöningsteknik mm.

Kommande kurstillfällen

NW TEMATRÄNING
Inomhussök
24 november 2021 kl 18 – 19.30

NW SUMMIT
2 januari 2022 kl 10-12
Hitta så många gömmor du kan inom 15 minuter. Tävla i lag eller individuellt.

GRUNDKURS NW
26 januari 2022 kl 19.45 – 21.15

FORTSÄTTNINGSKURS NW
26 januari 2022 kl 18 – 19.30

Anmälan

Anmäl dig genom att skicka ett mejl till malin.hellten@tillhundra.se