Valpkurs

På en valpkurs lägger vi grunderna för att du och din valp ska få en bra start tillsammans och en fin och trygg relation.

Att skaffa valp är någonting fantastiskt. En ny familjemedlem som kommer att ge dig massor av kärlek, tillgivenhet och minnen för livet. Men att skaffa valp kan också vara omtumlande och tufft. Framför allt när det är din första hund eller en individ som kräver lite extra.

Innan du skaffar valp

Det första du ska göra när du funderar på att skaffa valp är att ställa dig själv frågan om du är redo för åtagandet att skaffa hund. Hunden kommer att vara beroende av dig under hela sitt liv och du behöver ha tid för den.
Om svaret på ovan är ja så är nästa steg att fundera på vilken ras och individ som skulle passa dig och din eventuella familj utifrån era intressen och rutiner.
Ju ärligare du är mot dig själv när du jämför hundens behov med dina, ju bättre blir förutsättningarna för att du undviker problem och frustration i ditt hundägande.
Nu startar detektivarbetet med att hitta rätt uppfödare och den individ som är bäst för just dig.

Valpens första tid

När valpen flyttar hem till dig tar du över tikens roll. Valpen är helt beroende av dig för att få mat, trygghet och lära sig vad den behöver för att klara vardagen och fungera i flocken. Tänk på att du blir valpens nya flock och att den kommer att söka sig till dig för att få trygghet, värme och utlopp för lek och någon att ta efter. Hur du agerar under dessa första veckor och de erfarenheter som valpen får präglar hela hundens uppväxt och liv framåt.
De första veckorna efter att valpen kommit hem till dig är det bästa att låta hunden i lugn och ro få bekanta sig med sitt nya ”revir” och sin nya flock, utan att skapa stress. Den behöver lära sig era rutiner och känna sig hemma innan du tar ut den i stora världen för att möta andra hundar, människor eller främmande upplevelser.

Varför gå valpkurs?

Att delta på valpkurs är lämpligt när hunden är mellan 12 veckor till ca 6 månader.

I valpkursen får du många olika verktyg och tips som är värdefulla för dig som hundägare. Helt enkelt för att göra ditt liv tillsammans med hunden lättare, roligare och långsiktigt bättre. Det är under valptiden som du lägger grunderna för framtiden.

Vi gör individ- och gruppanpassade övningar så som kontakt och samarbete, följsamhet/gå i koppel, inkallning, vänta/stanna, nosaktivering med mera.

Vi pratar också om hur vi bättre kan förstå vår valp och de olika beteenden som kan uppstå och hur vi bör hantera dem.


När valpen blivit äldre än 6 månader är det lämpligt att gå en unghundskurs eller någon annan aktiveringskurs för att stimulera hunden i vardagen och fortsätta bygga samarbete och relation.


Kommande kurstillfällen

Skicka gärna en intresseförfrågan för kommande kurser genom att skicka ett mejl till malin.hellten@tillhundra.se

Inga planerade valpkurser under vinterhalvåret 2021.